Nyhetsarkiv

Omakala – appen for fritidsfiskerne

29.08.2022

Fra våren 2021 har Triona utviklet en mobilapplikasjon for fritidsfiskere for Luke – Finlands naturressursinstitutt. Akkurat i tide til sommersesongen ble Omakala tilgjengelig for alle fritidsfiskere i både Appstore og Google Play!

Omakala er gratis å bruke for alle fritidsfiskere i Finland. Informasjon om fangst, som fiskeslag, størrelse, vekt og plassering, lagres i en fiskedagbok. Fiskere bruker Omakala til å planlegge kommende fisketurer, spore nåværende turer og registrere fangster og annen informasjon i fiskeloggboken. Forskere og myndigheter bruker aggregert og anonymisert fangstinformasjon i arbeidet for å sikre en langsiktig fiskebestand i Finland.

Omakala har vakt stor interesse og har allerede blitt installert av tusenvis av fritidsfiskere. Omakala videreutvikles stadig med ny og forbedret funksjonalitet og tilbakemeldingene fra brukerne har stor betydning for fremtidige utvidelser av funksjonaliteten i applikasjonen.

Moderna agila utvecklingsmetoder används i utveckling av Omakala. Apparna för iOS och Android är utvecklade i React Native och inkluderar kartfunktionalitet implementerad med OpenLayers. Molntjänsterna på serversidan är utvecklade på Microsoft Azure. Det finns även ett webbaserat användargränssnitt för att kunna blicka tillbaka på tidigare fisketurer, exempelvis vid datorn. Mobilapparna är det naturliga valet när man är ute och fiskar. De fungerar även när mobiltäckning saknas, vilket möjliggör användning i hela landet, inklusive skärgårdslandet.

Moderne smidige utviklingsmetoder brukes i utviklingen av Omakala. Appene for iOS og Android er utviklet i React Native og inkluderer kartfunksjonalitet implementert med OpenLayers. Skytjenestene på serversiden er utviklet på Microsoft Azure. Det er også et webbasert brukergrensesnitt for å kunne se tilbake på tidligere fisketurer, f.eks. ved PCen. Mobilappene er det naturlige valget når du er ute og fisker. De fungerer også når det ikke er mobildekning, noe som muliggjør bruk i hele landet, inkludert ute i skjærgården.

"Omakala er den første native appen utviklet og publisert av Luke. Det har vært en lærerik reise og vi er veldig glade for å ha gjort reisen sammen, hånd i hånd med Triona. Teamet har hovedsakelig jobbet digitalt, men har likevel blitt sammensveiset og Triona har forstått målene våre med Omakala veldig godt. Vi ser frem til neste fase av utviklingen!" - Topi Hanhela, VP, digitalisering, Luke